Tuesday, May 18, 2010

Cara Lajukan Boot Time PC&Laptop

ni tutorial nk lajukan ckit msa boot time pc/laptop dihidupkan.

1. mla2 taip kat RUN msconfig (untuk vista & windows7 taip je kt search program kt start menu 2)

pastu 1 windows akan dipaparkan cmni:





2. korang ubah Timeout kt sblah kanan 2 dari default (30) jd 3 je spt yg korang lihat di atas.



3. klik advance option n 1 windows dipaparkan spt ini :



4. klik checkbox utk number Of Processor n plih brape core processor korang. contohnya aku pki core i7 ni, sumenye ade 8core jd aku plih 8 spt dlm screenshot.

5.klik checkbox Maximum memory. dia kan paparkan brape full memory korang dapat guna time korang mla2 on pc/lptop korang utk boot windows.

6.klik bahagian startup plak, pstuh uncheck mne2 application yg memberatkan windows utk load mla2. contoh aku uncheck real player, skype, YM dan len2 lagi yg xpenting. jgn uncheck plak korang pnye antivirus n operatig system(windows korang)





7. dah abis klik apply dan ok.

8.Restart pc/laptop korang utk kesannye..

Reactions:

Post a Comment

Untuk pertanyaan.. Sila tinggalkan comment anda..