Wednesday, May 19, 2010

Repair Corrupt File Guna Winrar

Pernahkah anda download rar files dari mediafire yang sebahagian dari partnya corrupt.
saya akan cuba tunjukkan macam mana nak atasi masalah ni.

tutorial ni terbahagi kepada 2 bahagian iaitu
1. tutorial untuk uploader
2. tutorial untuk downloader

setiap tutorial ni akan saya pecahkan di post yang berlainan bagi memudahkan anda semua lebih memahami situasi yang sewaktu dengannya. saya akan cuba memberikan gambaran yang lebih jelas.
FAQs:

1. apakah bahan asas yang diperlukan?
- winrar. dapatkan di win-rar.com atau rarlabs.com
- boleh juga dilakukan dengan winrar unplugged

2. adakah trick ini boleh dilakukan keatas semua corrupted rar file yang saya download?
- tidak.
- jika uploader tidak menyimpan recovery record dalam rar files itu sendiri, trick ini takkan menjadi.


1.Tutorial untuk uploader

anda perlu persiapkan fail2 yang akan anda split ngan menambah recovery record bagi setiap bahagian dalam fail rar anda. begini cara membuatnya.
ramuannya masih lagi winrar.

1. buat split rar macam biasa. kat file yang nak diupload,
right click > winrar > Add to archive...







2. nanti kuar la dialog ni
- anda split volume ke 100MB
- pastu tick kat "Put recovery record"




3. beralih ke tab disebelahnya (Advanced)
- di bahagian Recovery record tu ubah dari 1 percent naikkan dia jadi 5 percent
- tekan ok




4. pastu kuar la dialog ni macam biasa. biarkan dia berlalu


5. pasni siaplah mereka untuk diupload ke mediafire.
2.Tutorial untuk downloader

anda download macam biasa. kalo extract tanpa error, syukur anda tak perlu buat apa-apa.
Akan tetapi, bila terdapat error, tak perlu download semula dah.

sebagai contoh kalau masa extract ada error sebegini, anda perlu buat recovery keatas file2 tersebut.


begini cara membuatnya.

1. cari fail2 tadi guna winrar. highlight semua, klik repair.





2. bila ada kuar dialog nak save, tekan OK


3. winrar sedang melakukan kerjanya






4. bila dah siap, double-click yang fixed.____.part1.rar





5. extract macam biasa.. siap.


Reactions:

Post a Comment

Untuk pertanyaan.. Sila tinggalkan comment anda..