Thursday, July 29, 2010

Tutorial Crack WiFi key via Windows (Tested on XP and 7)

Sebelum ni korg penah dgr kan yg nk crack WiFi je
mesti kna guna linux (OS backtrack,spoonwep & sponnwpa software,aircrack....etc..etc)
So,kali ni aku nak share ngan korang sume tuto cara nak crack WiFi
dgn menggunakan OS Windows korg especially Windows XP ngan 7

Ok,skang ni korang kna sediakan benda-benda yang aku listkan kat bawah ni dulu:

1. Windows XP ngan Windows 7 ( Linux ngan Mac user p main jauh2.huhu)

2. Wifi adapter yang serasi/boleh melakukan injection kat AP (tgk sini untuk senarai adapter yang di support

3. Software Commview (klik sini) 
p/s: demo 30 hari je

4. Software aircrack (klik sini)

Ok kalau dah memenuhi syarat-syarat di atas korang boleh teruskan ke langkah yang berikut. 
Install software CommView dan ikut arahan yang di berikan. Bila ada question box yang keluar 
tanya nak update driver. Korang mesti pilih untuk update driver wifi korang kepada driver yang telah di patch oleh CommView, senang kata korang next aje sampai habis.

Lepas tue korang extrack file aircrack.zip ke mana folder yang korang suka. 
korang dah boleh start run kan program CommView.


Langkah 1:
Klik pada start "capture"



Langkah 2: 

Klik pada "start scanning"



Langkah 3:

Kalau adapter korang betul support korang akan nampak macam nie.



Langkah 4:

Korang boleh tengok dekat box sebelah kiri adalah senarai wifi 
yang ada dalam kawasan korang dan chanel wifi dan juga sebelah kanan korang boleh dapat tengok nama wifi,mac address,singal level. Sekarang korang klik dekat nama wifi sasaran korang. Kemudian klik “Capture"



Langkah 5:

Kemudian korang klik dekat kolum “Packets”, dan buat sorting pada kolum “Protocol”. Cari “ENCR.DATA” dan korang hightlight kan seberapa banyak yang boleh.



Langkah 6:

Kemudian right klik pada “ENCR.DATA” yang korang higtlight kan tadi. Pilih send packet >selected



Langkah 7:

Korang ikut apa yang aku bulatkan macam dalam gambar kat bawah ini. Lepas tue korang klik send dan minimize windows tue.



Langkah 8:

Sekarang korang pergi pulak kat kolum “Logging” dan ikut seperti di bawah.



Langkah 9:

Sekarang korang biarkan Program commview capture data-data yang di perlukan. Berapa lama korang kene tunggu bergantung pada berapa ramai orang yang sedang mengunakan wifi itu, lagi ramai lagi bagus.



Langkah 10:

Bila korang rasa macam dah cukup data yang korang kumpul. Korang klik pada kolum “Loggin” kemudian klik “Concatenate Logs…” kemudian pilih semua file yangtelah di auto simpan tadi(boleh ikut pada tarikh dan masa pada nama file) klik open



Langkah 11:

Berikan nama dan klik save



Langkah 12:

Klik pada “NO” bila option ini keluar.

Langkah 13:

Kemudian pilih File>Log Viewer

Langkah 14:

File>Load Commview Log

Langkah 15:

Open file yang korang savekan tadi

Langkah 16:

File>Export Logs>TCP Dump Format letak nama file dan tekan save. Minimize kan semua windows.


Langkah 17:

Open folder AirCrack >bin>Aircrack-ng GUI.exe

Langkah 18:

Klik choose untuk pilih file yang korang savekan tadi dlm format *.cap kemudian klik launch



Langkah 19:

Korang akan nampak pada baris awal nama wifi sasaran korang dan IV yang teleh di tangkap. Korang masukan nombor yang ada pada nama wifi korang dan tekan enter (kalo ade 1 je wifi, die akn auto select)



Langkah 20:

Tunggu sehingga proses cracking wifi key habis. Kalau keluar serperti gambar di bawah maksudnya data yang korang kumpul belum cukup lagi, so korang kene tunggu lagi dan ulang daripada langkah no 10.

Akhirnya berjaya menghack wifi key.




p/s: cara ini hanya untuk dapatkan wifi key yang berjenis “WEP” untuk wep key “WPA-PSK” caranya hampir sama cuma perlukan sedikit tambahan dan pengubahsuaian.

***All kredit goes to owner

Reactions:

4 comments:

  1. great stuff but tak dapat buat :(

    ReplyDelete
  2. asal xdpt wat der??

    ReplyDelete
  3. bro...(masukan nombor yang ada pada nama wifi korang dan tekan enter ) aku x bape jelas la kat sini...number yang mana satu....chanel number wifi ke @ ape??

    ReplyDelete
  4. berapa lama nak biarkan step number 10 nak capture commview data2?? da try banyak kali tapi time nak masuk index number tak faham number pe..tq

    ReplyDelete

Untuk pertanyaan.. Sila tinggalkan comment anda..