Saturday, November 27, 2010

Cara Nak Lajukan Broadband (untuk yang habis limit)




Salam 1 Malaysia... Da lama rasanya saya tak update blog, entry kali saya nak kongsi cara-cara nak lajukan broadband untuk yang da habis limit. lepas nie korang boleh la download puas2 kalau da berjaya..





1. start>run
2. taip cmd > enter

akan keluar command prompt

3. taip ipconfig/all

akan terpapar segala detail connection.
ip,subnet,gateway dan dns.

peratikan description connection.pastikan korang peratikan yang broadband punye.jangan silap.
kemudian tengok gateway

4.taip no. gateway tu
taip:

ping 10.176.44.70 -t

5.kemudian enter

pastikan ada reply yang diterima selepas anda tekan enter.
dan biarkan ia ping tanpa henti.
biarkan proses ini berterusan selama mana anda online.

prosses ini akan membuatkan anda sentiasa ada connection dan takkan DC dengan server dan akan mempercepatkan prosses penghantaran paket dan penerimaan paket.
so akan mempercepatkan proses membuka web page.

kalau malas nak taip2 setiap kali nak ping.just copy paste kod ni ke notepad dan save as namefailape2.bat
then double klik bile setiap kali nak ping

@echo off
cd\
ping 10.176.44.70 -t

*gantikan 10.176.44.70 dengan gateway@dns broadband korang.

selamat mencuba....

Reactions:

2 comments:

  1. mr hacker ''noob''June 6, 2011 at 8:26 PM

    cara ini memang bauguih...top class...

    Tapi ada lagi satu cara yang dapat membantu dalam mempercepatkan kelajuan broadband...dengan membuat network connection baru di huawei celcom application broadband.

    untuk mendapatkan caranya...sila postkan comment tentang info broadband anda dan masalahnya...

    -mr 208.67.222.222
    208.67.220.220

    ReplyDelete
  2. UNIFI... BERDESUP

    ReplyDelete

Untuk pertanyaan.. Sila tinggalkan comment anda..